Motivele pentru care poţi împiedica o căsătorie. E lege dată în România, ce trebuie să faci exact

de: Cojocaru Cristian
27 10. 2022

Mulți dintre noi am auzit în filme celebra frază „dacă cineva se opune acestei căsnicii să zică acum sau să tacă pe vecie”. Acest lucru oficiază comuniunea dintre soți, iar legislația românească prevede acest lucru.

În dretul român, opoziția la căsătorie există și este reglementat prin lege, astfel că ceremonia de încheiere a căsătoriei poate fi împiedicată, însă doar în anumite condiții. Mai concret, Codul Civil prevede la secțiunea de încheiere a căsătoriei, o prevedere legată de opoziția față de căsătoria respectivă.

Potrivit legii, oricine se poate opune încheierii căsătoriei și poate împiedica această ceremonie în mod legal, însă numai dacă cererea este făcută în scris, la care se adaugă și dovezi concrete pentru care se opune comuniunii dintre viitorii soți.

“Orice persoană poate face opoziţie la căsătorie, dacă există un impediment legal sau dacă alte cerinţe ale legii nu sunt îndeplinite. Opoziţia la căsătorie se face numai în scris, cu arătarea dovezilor pe care se întemeiază”, după cum prevede Codul Civil.

Cum poți împiedica o căsătorie în România

Astfel, cel sau cea care este împotriva căsătoriei a două persoane, nu poate împiedica acest lucru doar în mod verbal și doar din dorința sa personală. Motivul împiedicării unei căsătorii nu poate fi unul personal, așa cum apare de cele mai multe ori în filme.

Motivul trebuie să fie unul obiectiv, care îi împiedică în mod legal pe cei doi soți să se căsătorească, astfel că cel care oficiază căsătoria este indus în eroare de către viitorii soți sau nu are cunoștințe despre acest lucru. Un exemplu în acest sens poate consta în bigamie, atunci când unul dintre soți mai este căsătorit o dată, iar căsătoria este valabilă.

De asemenea, mai poate fi vârsta legală a căsătoriei, sau cazul unei persoane care este forțată să se căsătorească. În aceste situații însă, legea prevede că opozantul trebuie să facă cererea în scris și să aducă dovezi care să susțină cele spuse, potrivit avocatnet.ro.